Home » Inspiratie » Persoonlijk leiderschap » De kleine kolibrie, groot in persoonlijk leiderschap
persoonlijk leiderschap

De kleine kolibrie, groot in persoonlijk leiderschap

door | 3 aug, 2020 | Personal branding, Persoonlijk leiderschap, Zelfkennis

De kolibrie, een toonbeeld van persoonlijk leiderschap

Als ik een dier was dan zou ik beslist een vogel zijn. Geen majestueuze adelaar of wijze uil maar een klein, dartel vogeltje. Een kolibrie bijvoorbeeld. En dan het liefst een kleine violetoorkolibrie (ja hoor, die bestaat echt). Want een kolibrie is wat mij betreft een toonbeeld van persoonlijk leiderschap en dat betekent weten waar je kwaliteiten en talenten maar ook je zwakke punten en je valkuilen liggen. Weten wat jou drijft. En van die zelfkennis optimaal gebruik maken om bewuste keuzes te maken en je doelen te bereiken.

Uniek in z’n soort

De kolibrie is op z’n minst gezegd een fascinerend vogeltje. Hij is uniek in z’n soort en bezit talenten die geen enkele andere vogel heeft. Zo kan hij in alle richtingen vliegen: als een helicopter horizontaal omhoog en omlaag, zijwaarts en ja, zelfs achterwaarts! Hij is razendsnel maar kan ook vanuit volle vlucht meteen tot stilstand komen.

 

 

Een symbool voor liefde en geluk

De kolibrie kleurt al eeuwenlang de folkore en symboliek van de inheemse culturen van Zuid, Centraal en Noord-Amerika, zijn natuurlijke habitat. Zo zagen de Azteken hem als boodschapper tussen zichzelf en hun voorouders. In Centraal-Amerika is hij een teken van liefde en zal iedereen die hem spot de liefde vinden. In de Noord-Amerikaanse Indiaanse cultuur staat de kolibrie symbool voor healing, liefde, geluk en vreugde.

What’s in a name?

De naam colibri vindt vermoedelijk z’n oorsprong in het Galibi een oude Caribische taal en betekent “lichtende vlek” (col-ib(a)ri) verwijzend naar de felgroene kleur op z’n kopje. Zijn Engelstalige naam hummingbird en zijn charmante Caribische bijnaam Zoom Zoom heeft hij te danken aan het zoemend geluid dat hij maakt terwijl hij z’n vleugels tot wel 80 keer per seconde flappert om ter plaatse te blijven hangen.

Dat je een kolibrie in mijn logo vindt is dus geen toeval want in en uit “zoomen” is wat ik als coach heel vaak doe om jou als klant anders te laten kijken naar wat zich aan de oppervlakte afspeelt in je leven of je werk.

Bovendien beweegt dit unieke, kleine vogeltje door het leven op een manier waar we als mens veel van kunnen leren. Want hij mag dan wel piepklein zijn in formaat, hij is reuzegroot in persoonlijk leiderschap.

Wat de kolibrie ons leert over persoonlijk leiderschap

If you’ve got it, use it!

Persoonlijk leiderschap betekent dat je je eigen kwaliteiten en talenten ten volle inzet om je doelen te bereiken en dat doet de kolibrie als geen ander. Zo benut hij zijn unieke gave om op en neer, zijwaarts en achterwaarts te vliegen en razendsnel van richting te veranderen om te komen waar hij maar wil.

Kracht is flexibiliteit

Met zijn soepele vlucht toont de kolibrie ons ook dat kracht flexibileit is, een bijzonder sterke vooronderstelling uit de NLP. Zo leert hij ons om de soms niet te ontlopen realiteit van de vele veranderingen in ons leven met open mind te aanvaarden. Want veranderen van perspectief en elke kleine positieve shift die dat in onze mindset teweegbrengt kan een grote impact hebben. We worden nu eenmaal wat we geloven!

Keep your eyes on the prize

Geen betere manier om je doelen te bereiken dan je te blijven focussen op het positieve resultaat aan het eind. Zo is de kolibrie onvermoeibaar in z’n zoektocht naar zoetigheid. Met zijn lange snavel baant hij zich een weg voorbij de bittere rand van de bloem om uiteindelijk in haar kern de zoete nectar te vinden.

En van volhouden gesproken, de kolibrie doorkruist elk jaar het hele Amerikaans continent en vliegt zo soms een indrukwekkende 3000 kilometer ver om z’n bestemming te bereiken. Zo leert hij ons om onze dromen nooit op te geven en ons niet te laten afschrikken door de obstakels die we tegenkomen onderweg. En vooral om ons niet te laten belemmeren door onze eigen valkuilen.

Be mindful

De vrolijk flapperende vlucht van de kolibrie leert ons ook om meer te leven in het hier en nu en te genieten van zelfkoesterende stilte momentjes en van de kleine dingen in het leven. Want net zoals hij zelf vaak vanuit het niets opduikt ligt ook het geluk soms in een klein hoekje. En bovenal leert hij ons om te vertrouwen op onze intuïtie en onze spiritualiteit zodat ons lijf, ons hart en ons hoofd in harmonie zijn met elkaar.

Enjoy the sweet side of life

Maar de kleine unieke kolibrie is vooral een herinnering aan het feit dat het geluk in onszelf te vinden is. Als we onze mindere kantjes en de bittere ervaringen in ons leven met mildheid voor onszelf aanvaarden zullen we innerlijke rust vinden. Om te groeien en om opnieuw de regie over onszelf, over ons werk en over ons leven in eigen handen te nemen.

Zo worden ook wij als mens groot in persoonlijk leiderschap en zullen we ons vrij voelen om plezier te beleven aan de zoete kant van het leven.

Let’s fly!

G(r)o(w) with the flow!

Als life en loopbaancoach begeleid ik cliënten met succes naar duurzame verandering en groei.

In mijn blog deel ik graag persoonlijke verhalen of inspirerende artikelen en vind je tips & tricks die je kunnen helpen om je flow te vinden.

Gerelateerde artikelen

2 Reacties

 1. Linda Van van Aanholt

  Wauw, kippenvel! De kolibrie is mijn spirit animal geworden op het moment dat het echt even allemaal op mezelf uitkwam. Het heeft mij geholpen mij opnieuw kracht te laten ervaren. Aanpassingsvermogen om te kunnen schakelen en door te gaan. Wat heb je dit prachtig geschreven. Dankjewel!

  Reageer
  • Violette

   Dankjewel voor jouw mooie reactie Linda. Fijn te horen hoe de spirituele kracht van de kolibrie jou geholpen heeft om een moeilijke periode het hoofd te bieden. Ik wens jou nog veel mooie momenten toe in je leven en vertrouwen in jouw innerlijke kracht voor als het even minder goed gaat! Warme groeten, Violette

   Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin