Home » Inspiratie » Werkgeluk » Thuiswerken, zo houd je het vol!
Thuiswerken

Thuiswerken, zo houd je het vol!

door | 5 mrt, 2021 | Productiviteit, Werkgeluk

Thuiswerken, het “nieuwe normaal” of toch niet helemaal?

Nooit eerder werd het asfalt op onze wegen zo traag versleten. Nooit eerder lagen de kantoren er zo desolaat bij. Waar menig bedrijfsleider zich vóór de pandemie, vaak uit vrees voor vermeend profitariaat, stellig verzette tegen het structureel thuiswerken, werd het eensklaps de ijverig sociaal geïnspecteerde verplichte standaard.

En ook al weten we dat niet elk bedrijf de nieuwe norm netjes respecteert, toch ruilden de meesten van ons de vertrouwde werkplek ondertussen al dan niet permanent in voor een vaak haastig geïmproviseerde werkplek thuis.

Maar waar de één zich als een vis in het water voelt in dat onvrijwillige nieuwe normaal, spartelt de ander er naar adem happend in rond.

Hoog tijd dus om werk te maken van werkbaar telewerk!

Een niet zo zachte streling voor het oor

Stijf van de spanning stond mijn lijf toen mijn vriend op een rustige zondagochtend vertelde dat zijn geliefde akoestische gitaar het gezelschap zou krijgen van een karamel blonde elektrische schoonheid, robuuste gitaarversterker incluis. Want meer dan een nanoseconde had mijn brein niet nodig om mij een beeld van mezelf voor te spiegelen, gekluisterd aan het computerscherm en bedolven onder een soundtrack van loeiharde gitaarmuziek. Het brein kent namelijk nauwelijks het verschil tussen wat er zich werkelijk afspeelt en wat het zich inbeeldt en dus was het meteen alle hens aan dek in mijn reptielenbrein.

Op het ritme van m’n adem vond die kleine overijverige aap in m’n kop stilaan z’n weg terug naar de meer ontwikkelde kant van mijn brein. Er werd duchtig aan de knoppen van mijn innerlijke versterker gedraaid en het geruststellende plan om het thuiswerken in het gezelschap van de besnaarde blondine leefbaar te maken kreeg stilaan vorm.

Mijn naar een kappersbeurt snakkende hoofd verdwijnt nu tijdens het thuiswerken onder de met zachte muziek gevulde cocon van een met zorg geselecteerde (lees: pas aangekocht na het eindeloos bekijken van Youtube reviews) nieuwe koptelefoon. Mijn vriend bouwt ondertussen Fred Flinstone-gewijs verder aan zijn mancave. En Fred en Wilma beitelden een paar solide afspraken in steen.

Waar ligt jouw achilleshiel?

Je raadt het al, mijn gehoor is mijn achilleshiel. Wie mij hoorndol wil maken hoeft heus niet zo ver te gaan als de niet nader genoemde inlichtingendiensten die hun gevangenen met onvermoeibaar oorverdovend geluid tot bekentenissen dwongen. Een enkel penetrant geluid, een van bedrijvigheid zoemend open landschapskantoor, het met kletterend bestek doorspekte geroezemoes in een overbevolkt eettentje (oh wat mis ik het uit eten gaan) of een onbedoelde asynchrone charge vanuit twee geluidsbronnen tegelijk,… meer is er niet nodig om mijn overgevoelige gehoorzenuw op de “klankkast” te jagen. Best wel een wonder dat ik zo van jazzmuziek houd eigenlijk… 🙉

En zo heeft iedereen wel één of meerdere zwakke plekken die van het thuiswerken een niet altijd even evidente opgave maken. En dat hoeft niet per se met persoonlijke eigenschappen te maken te hebben. Ook je situatie thuis of de manier waarop je werkgever ermee omgaat, kunnen ervoor zorgen dat thuiswerken voor jou een ware uitdaging is. Met deze tips kun je alvast een aantal van de meest voorkomende hindernissen aanpakken.

 

Actieplan telewerk

Thuiswerken, zo maak je het werkbaar

Zorg voor structuur

Om even in de muzikale sfeer te blijven… waar de ene jazzmuzikant zich het best voelt bij een strakke partituur, barst de ander het allerliefst los in een ad lib solospel van ogenschijnlijk onsamenhangende noten. Het spreekt voor zich dat voor de vurig improviserende solist het thuiskantoor een dankbaar vrij podium is. Maar voor wie houdt van planning en structuur kan het lijken alsof het veilig skelet van de dagelijkse kantoorroutine als een kaartenhuisje in elkaar is gezakt.

Dan komt het erop aan om zelf voor die structuur te zorgen. En dat doe je door je aan een vast schema te houden, waar mogelijk afgestemd op jouw situatie en jouw ritme. Sta daarom elke ochtend op hetzelfde uur op en zorg dat je voldoende tijd hebt voor je ontbijt en je dagelijkse ochtendroutine.

Begin elke dag op hetzelfde tijdstip te werken. Het liefst op een vaste, voor de gelegenheid ingerichte plek. Ga niet in je pyjama achter je computer zitten maar trek je gewone werkplunje aan. Stop ook elke dag ongeveer op hetzelfde uur met werken. Schakel je moeilijk de knop om? Bouw dan voor jezelf een kort ritueel in om duidelijk de overgang te maken van de werk- naar de privétijd.

Neem voldoende pauzes

Voorzie voldoende, goed afgebakende pauzes in je schema. Een handig hulpmiddeltje en meteen ook een goede time management tool, is de pomodoro techniek waarbij je productieve periodes van 25 minuten afwisselt met tussenpauzes van 5 minuten. Elke vierde pomodoro neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten). Stel gerust zelf je ideale pomodoro tijd in, want afhankelijk van het soort werk dat je aan het doen bent, kunnen langere periodes misschien beter werken voor jou.

Neem ook voldoende tijd voor de lunch. Geniet van een gezonde maaltijd, weg van je werkplek. Neem na de lunch tijd voor een moment van ontspanning of beweging en vergeet niet om even een frisse neus te halen.

Sluit je werkdag goed af en laat je ’s avonds niet verleiden door de geluidjes of het licht op je smartphone om de mailbox van je werk nog snel even te checken.

Blijf verbonden

Hou rekening met jouw specifieke sociale behoeften, ook als je thuis werkt. Ben jij op het werk steevast te vinden voor een gezellige babbel aan de koffiemachine? Zorg dan dat je voldoende momenten inlast om contact te hebben met je collega’s. Spreek bijvoorbeeld af om elke dag minstens één korte virtuele koffieklets te houden op een vast moment.

Ben je sowieso liever op jezelf? Zorg er dan voor dat je daar niet in doorschiet en door het telewerken helemaal geïsoleerd raakt. Vind een manier om voldoende contact te houden met je collega’s maar bewaak je grenzen!

Behoud je focus

Ga na bij jezelf wat jij nodig hebt om productief te zijn en zorg dat je dat in de hand werkt. Heb jij rust nodig om je te focussen, zorg dan voor een plek waar je ongestoord kunt werken of voor een koptelefoon, idealiter met ruisonderdrukking. Of floreer jij net in een drukke omgeving en bedelf jij je werkplek het liefst onder stapels papier en post-its in alle kleuren? Creëer dan je eigenste chaotische stekje en laat je vergezellen door je favoriete radioprogramma of podcast.

Zorg dat je baas bent over je eigen agenda. Maak elke vrijdagavond of maandagochtend een weekplanning op en stuur hier en daar bij waar nodig, maar houd je verder aan je planning.

Word je snel afgeleid, schakel dan je e-mailalerts uit en behandel je mailbox op vaste tijdstippen. Zet ook je social media apps uit tijdens de werkuren. Zorg ervoor dat mogelijke andere triggers (de krant, de playstation, de afstandsbediening van de tv, je gitaar 🤭…) niet binnen handbereik liggen.

Word je toch afgeleid buiten je wil om, schakel dan met je volle aandacht over naar datgene wat je afleidt en keer nadien met vernieuwde aandacht terug naar je werk. Je aandacht verdelen over een taak waar je aan werkt en wie of wat je afleidt, zorgt alleen maar voor frustratie.

 

Telewerken

Maak goede afspraken

En dat brengt ons meteen bij het motto “goede afspraken maken goede vrienden”. Ben je niet de enige in huis, ga dan na bij jezelf en bij de ander(en) wat jullie belangrijk vinden en maak vervolgens duidelijke afspraken.

Heb je jonge kinderen, hou daar rekening mee in je dagschema. Deel je dag in kortere stukjes in waarin je ongestoord kunt werken en wissel die af met pauzes waarin je er met volle aandacht bent voor je kind(eren). Leg dit goed uit en houd je ook aan je eigen afspraken zodat de nieuwe structuur voor je kind(eren) helemaal duidelijk wordt en ondubbelzinnig blijft.

Maak ook goede afspraken met je werkgever. Idealiter heeft die een duidelijke policy rond telewerk maar veel werkgevers werden in snelheid gepakt en improviseerden zich noodgedwongen al doende een weg naar de nieuwe standaard.

Zorg er in elk geval voor dat je goede afspraken maakt met jouw directe leidinggevende. Ook voor veel leidinggevenden is het managen op afstand nieuw en dat kan wel eens impact hebben op het vertrouwen. Voel je dat dit speelt, maak het bespreekbaar en vraag heel expliciet naar de verwachtingen. Zo weet jij wat je te doen staat om het vertrouwen te behouden of terug te winnen en kan je ook eventuele onrealistische verwachtingen bijstellen. Zorg dat de nadruk ligt op output en niet op input.

Denk aan je gezondheid

Niet iedereen heeft het geluk een aparte werkruimte te hebben in huis. Probeer in de mate van het mogelijke een plekje te vinden dat je kunt inrichten en voorbehouden voor het werk. Heb je weinig vrije ruimte? Denk creatief en vorm bijvoorbeeld een slaapkamer overdag om tot bureau.

Zorg in elk geval voor een goede stoel, de juiste zithoogte en voor een goede houding. Werk je op de laptop, vraag dan een extern toetsenbord en muis aan je baas. Zorg voor voldoende daglicht, drink veel water en beweeg genoeg tussendoor. (note to self: practice what you preach 😇)

Maak het gerust gezellig en hou vooral rekening met jouw persoonlijke gevoeligheden en behoeften. Iets wat op kantoor lang niet altijd mogelijk is! En zo zie je maar dat het thuiswerken misschien wel voordelen heeft waar je nooit eerder bij stilstond.

Blijft telewerken voor jou toch een lastige opgave, laat je dan begeleiden door een job coach. Met haar Actieplan Telewerk biedt de overheid jou de kans om werk te maken van werkbaar telewerk via de loopbaancheque.

Blijf er dus niet mee zitten en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Meer tips & tricks

Hoe creëer ik een gezonde werkplek?

Hoe maak ik werk van werkbaar telewerk?

Een snelle oefening voor je nek en schouders

Geef je polsen een break

Social detox en productivity apps

Doe mij maar een pomodorootje

G(r)o(w) with the flow!

Als life en loopbaancoach begeleid ik cliënten met succes naar duurzame verandering en groei.

In mijn blog deel ik graag persoonlijke verhalen of inspirerende artikelen en vind je tips & tricks die je kunnen helpen om je flow te vinden.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin